top of page

Kázeň - Slávnosť Sedembolestnej

Pri Ježišovom kríži stála jeho matka, sestra jeho matky, Mária Kleopasova, a Mária Magdaléna. Keď Ježiš uzrel matku a pri nej učeníka, ktorého miloval, povedal matke: „Žena, hľa, tvoj syn!“ Potom povedal učeníkovi: „Hľa, tvoja matka!“ A od tej hodiny si ju učeník vzal k sebe. (Jn 19,25-27)


Tep matkinho srdca, jej pohyby, kolísanie pri chôdzi, telesné teplo, to všetko pôsobí na dieťa v tele matky upokojujúco po celé obdobie jeho vývoja. Toto spojenie nie je iba fyzické. Putá s matkou sa vytvárajú i na vnútornej rovine. Panna Mária je spojená takýmito putami s Ježišom. On si utvoril svoje telo z nej. Preto veríme, že i jej telo bolo sväté, nepoškvrnené, a že s ním bola vzatá do neba. To všetko vďaka dieťaťu, ktoré z nej vyšlo. Mária však dostala účasť nielen na sláve, do ktorej vstúpil jej Syn. Vzala si podiel aj z jeho bolestí.


Ježiš na kríži chce, aby si sa aj ty stal jej dieťaťom. To, čo dala jemu, môže dať i tebe. Čo prežívala s ním, to je ochotná prežiť i s tebou. Neviem, či bol vzťah s Máriou pre teba dosiaľ dosť dôležitý. Tesne pred smrťou však človek nestráca čas táraním hlúpostí a pre Ježiša na kríži nebolo v tej chvíli nič dôležitejšie ako túžba urobiť aj teba jej synom.

59 zobrazení

Comments


bottom of page